Restauratie

Daan de Leeuw
Bijzondere Houtbewerkingen

Hanekampweg 33b
7104 AW Winterswijk

Mob: +31 (0)6 20254317
E-mail: info@bijzonderehoutbewerkingen.nl
Advies
Op deze pagina wil ik u graag van dienst zijn met enkele handige en bruikbare tips. Vaak kunt u zelf al veel doen en voorkomen voordat het echt naar een restaurateur moet. Ik hoop dat u deze informatie bruikbaar vindt en anders kunt u mij altijd vragen voor meer informatie.

Houtworm doder

Houtworm in meubelen is een “crime” Niet alleen voor het meubel zelf maar de kans dat het zich verspreid in andere objecten is groot. Bij het constateren van houtworm (kleine hoopjes hout meel op de vloer bijv.) is het daarom noodzakelijk om hier doeltreffende maatregelen tegen te nemen. Gebruik hiervoor “Xylamon houtwormdood” Voordat u het aangetaste oppervlak met een kwastje behandelt, probeer eerst een klein hoekje van de kast aan de zijkant om te zien of het geen vlekken geeft. Vaak is een meubel afgewerkt met lak, was of olie. Hier dringt de vloeistof moeilijk door. Dan kunt u beter met een spuitje de gaatjes vol spuiten. De achterkant van een kast of binnenkant lades kunnen gewoon zo behandelt worden. Geef de vloeistof genoeg tijd om uit te drogen en ventileer de ruimte doeltreffend of als het om grote oppervlaktes gaat, behandel het in een schuurtje of ergens buiten onder een afdak. Droogtijd 24 uur. Controleer zo nu een dan eens of er nog hout meel op de vloer licht. Mocht dit het geval zijn is een tweede behandeling noodzakelijk.

Verharder

Als het gaat om sterk aangevreten poten of andere onderdelen moet men deze plekken verharden. De verpulvering maakt het hout erg breekbaar.

Door deze plekken met verharder te behandelen (met een kwast of inspuiten met een spuitje is zelfs beter) wordt het hout hard en kan zo niet meer zo snel afbreken of beschadigen. Gebruik verharder altijd pas na een houtworm behandeling. Let wel de houtworm doder eerst goed laten drogen!

Patineer was

Was voorkomt uitdroging (en dus evt. scheuren) van uw meubel. Het is een onderhoud middel en het geeft uw meubel een beschermlaagje tegen vuil en vocht. Patineer was is een goede was wanneer uw antieke meubel erg bleek en verschoten is. Het geeft het meubel een warme tint. Patineer was is in verschillende kleuren leverbaar.

Strijk de was met een kwast op het oppervlakte en veeg alle overtollige was weg met een zachte doek zodat er een “film” (dunne laag) van was achter blijft. Na drogen boen met een katoenen doek de kast uit zodat er een zachte glans zichtbaar wordt. U kunt het beste uw meubel 1x per jaar een was behandeling te geven om zo uitdroging te voorkomen.

Meubelwas

Evenals patineer was is meubelwas een goed middel om uw meubel te onderhouden en te voor zien van een beschermlaag voor vuil en vocht. De behandeling van deze was is hetzelfde als de patineer was echter deze was is iets steviger van samenstelling en de kans dat er was in de hoeken of naadjes verzameld is groter. Mijn advies is om kleinere gedeeltes tegelijk te behandelen en ervoor te zorgen dat u de overtollige was goed weg veegt voordat u een volgend deel behandelt. Dun aanbrengen dus.

Meubel olie

Ook olie zorgt ervoor dat het hout niet uitdroogt. Meubelen die gelakt zijn kunnen niet behandelt worden met olie. Olie dringt in het hout en is een makkelijke manier om uw meubel er telkens weer mooi uit te laten zien. Osmo hard wax olie is ideaal voor tafel bladen omdat het na een aantal behandelingen een krasvast oppervlakte krijgt waterbestendig en vuilafstotend wordt. Mochten er na een tijdje toch vlekken of krasje zichtbaar worden is het voldoende om het oppervlakte licht te schuren (360/400 grofte) en weer een olie behandeling te geven. Met een zachte doek kunt u eenvoudig de olie opbrengen, wel zorgen dat er geen veeglijnen zichtbaar zijn. Osmo hard wax olie heeft een droogtijd van 24 uur nodig.

Leer onderhoud

Leer kan erg droog worden en barstjes gaan vertonen. Zoals alle natuurlijke materialen moet leer ook onderhouden worden. Patina Leder is een gemakkelijk aan te brengen crème om uitdroging en verschraling van het leer te voorkomen.